Meer over krullen

Met de juiste kniptechniek in combinatie met de CG (Curly Girl) methode krijg je dus de mooiste krullen. CG betekent dat producten worden vermeden met ingrediënten zoals siliconen, parabenen, minerale oliën, sulfaten en uitdrogende alcohol. Veel van deze ingrediënten drogen het haar teveel uit.

Dik of fijn haar met een slag, sterk krullend haar, gepermanent haar, er zijn veel soorten krullen. De ene krul heeft ondersteuning nodig zodat het beter krult, de andere krult zo stevig dat het juist wat lucht nodig heeft.

Er zijn inmiddels heel veel knip technieken voor krullen ontwikkeld en de techniek die het beste resultaat geeft, verschilt enigszins per situatie. Maar het gaat vooral om de uitvoering! Grote namen als Goldwell, L’Oreal, Wella, Vidal Sassoon, DevaCurl, Ouidad, Aveda, Paul Sebastian, and Mazella & Palmer hebben allemaal wel iets bedacht voor krullen. De meeste krullen kappers hebben wel een aantal methoden geprobeerd en blijven vaak bij wat zij het best vinden werken. Want je kunt nog zoveel cursussen volgen, de beste resultaten krijg je toch met inzicht en ervaring. Wij gebruiken onder andere de Curls & More CC1 technieken.

Het haar wordt na het knippen meestal gewassen, gevoed, gestyled en gedroogd waarbij de verzorgings- en stylingsproducten op de soort krul afgestemd worden. Ook bij de stylingsproducten geldt; de ene krul is de andere niet!

Knip methoden voor krullen

Het knippen van krullend haar vereist vaak specifieke technieken om de natuurlijke textuur te behouden en de mooiste vorm te creëren, krullen te verbeteren en te accentueren:

 1. CC1 – Curls Control Level 1, 2 en 3
  Dit is een vrij nieuwe techniek, in 2017 ontwikkeld door Curls & More in Nederland. Bij CC1 Level 1 wordt het natte haar in verticale secties geknipt, waardoor een luchtig volume ontstaat dat de krullen accentueert. Het resultaat is een uniforme lengte met een evenwichtige en harmonieuze uitstraling. Deze techniek is te gebruiken voor zowel krullend als steil haar. Het haar kan eventueel worden uitgeföhnd, en er worden geen happen en curven geknipt.
  In onze multiculturele samenleving worden steeds meer “mixed curls” gezien. Om deze sterkere krultypen te modelleren is in 2021 de CC1 Level 2 droogknip techniek bedacht. Bij de sterkere krul, vanaf type 3a, worden hiermee betere resultaten behaald. Hiermee wordt ook volume gecreëerd zonder dat een opeenstapeling van bundels ontstaat. Het haar is hierna niet altijd uit te föhnen.
  De CC1 Level 3 techniek wordt momenteel ontwikkeld en is gericht op het Curl-by-Curl knippen.
 2. De Curl-by-Curl methode
  Deze methode is gericht op het individueel knippen van elke krul. De kapper neemt kleine secties van het haar en knipt elke krul afzonderlijk. Deze gedetailleerde aanpak zorgt ervoor dat elke krul op de best mogelijke lengte wordt geknipt, waardoor de natuurlijke vorm en textuur behouden blijven.
 3. De Slicing methode
  Bij deze methode wordt de kapper een aantal krullen selectief uitgekozen en wordt de schaar schuin door de krul bewogen om een meer natuurlijke overgang tussen de lagen te creëren. Dit helpt om een zachtere en vloeiendere textuur te bereiken.
 4. Layering voor Krullen
  Layering is een veelgebruikte techniek voor krullend haar. Het zorgt voor een evenwichtige vorm en voorkomt dat het haar te zwaar wordt, wat kan resulteren in verlies van kruldefinitie. De kapper snijdt verschillende lagen in het haar, waardoor het volume behouden blijft en de krullen beter tot hun recht komen.
 5. Point Cutting
  Bij point cutting worden de uiteinden van het haar met de schaar bewerkt, wat zorgt voor zachtere overgangen en minder scherpe lijnen. Deze techniek is gunstig voor krullend haar omdat het helpt bij het voorkomen van een te hoekige vorm die de natuurlijke krul kan verstoren.
 6. De Deva Haircut
  Het haar wordt krul voor krul droog geknipt, terwijl het in het natuurlijke krulpatroon valt. Doordat de snit wordt gemaakt op droog haar, ziet de stylist hoe elke krul valt. Het is geschikt voor krullend, golvend of kroeshaar. Bij het knippen gaat het er om dat elke krul er op zijn best uitziet en niet alleen om de krullen te “temmen”. De focus ligt op een optimale framing rond het gezicht.
  De Deva Cut techniek maakt gebruik van een “no-poo” methode, waarbij sulfaatvrije producten worden gebruikt om het haar te reinigen. De Deva Cut is ontwikkeld door de Devachan Salon in New York (in juni 2022 gesloten, maar de techniek leeft verder).
 7. De Rezo Haircut
  De Rezo Cut is een knipmethode voor droog haar en ontwikkeld om de natuurlijke krulpatronen te verbeteren en de algehele gezondheid van krullend haar te behouden. De focus ligt op gelijke lengte rondom het hoofd. De Rezo techniek gebruikt scheidingsmethoden en knipt in roosjes (rondjes), driehoekige delen en cirkelvormige sneden, als een roos die open gaat. Hierdoor kan er veel volume worden gecreëerd, omdat er meer lagen en sub lagen worden geknipt en allemaal met behoud van lengte. De methode is bedacht door kapper Nubia Suarez, rond 2018 in New York. Zij is tevens oprichter van de gelijknamige Rëzo Academy (een kappers opleiding). Krul in het Spaans is “rizo”, en ik bid is “rezo”, vandaar de naam.
 8. Curlsys
  Dit knipsysteem is ontwikkeld en gepatenteerd door Brian McLean. CURLSYS® wordt toegepast op nat haar en is geschikt voor alle krulvariaties, variërend van krullen met afro-textuur tot krullen met een zachte, vloeiende beweging. De CURLSYS®-technologie biedt ook mogelijkheden voor mensen met steil haar, waardoor lokken meer beweging, volume en richtingszwaai krijgen.
  In tegenstelling tot de algemene kniptechniek waarbij een bundel haar recht afgeknipt of ingeknipt wordt, wordt de curve geknipt in een bundeltje haar dat van nature al bij elkaar hoort. Door de speciale ronde kniptechniek valt het mooi met de krul/slagrichting mee. Het haar wordt minder zwaar, voller bij de hoofdhuid en punten zullen krullen in plaats van pluizen.
  Bij droog haar wordt eerst gekeken naar structuur en vorm van de krul om de beste kniptechniek te bepalen.
 9. Morango Haircut
  Deze techniek is ontwikkeld door Irina van de salon Morango Curls van in Rotterdam. Er wordt krul voor krul op droog haar geknipt. De voor gekruld haar ontwikkelde Pintura kleuring is het blond highlighten van de krullen. Dit is een “free hand painting” techniek zodat er een 3d-effect ontstaat.
 10. Ouidad Haircut
  Bij deze methode wordt het haar nat geknipt. Na het knippen van de basisvorm wordt de slice en Ouidad carve techniek gebruikt. Het haar wordt met een pariëtale kam in verticale delen gescheiden door het haar naar buiten te brengen, te schudden en stapsgewijs dikkere krullende delen uit de set te halen. De dikkere krullen worden in mindere of meerdere mate uitgesneden. Het snijden moet voor een patroon zorgen, zodat de krullen perfect bij elkaar passen.
 11. Tunnel Haircut
  Jonathan Torch heeft de Tunnel Cut bedacht. Hairstylisten gebruiken deze methode om bulten te verwijderen die zich bevinden in bepaalde gebieden van het haar. Met de Tunnel cut kan over-dunning en over-cutting makkelijk worden voorkomen.
 12. Ri Ci Haircut
  Bij dit kapsel, geïntroduceerd door Ricky Pennisi, draait alles om het gewicht en de dichtheid van het haar. De beste haren bij deze techniek zijn natte haren van alle soorten, ongeacht lengte en dikte. De eerste stap is het bepalen van de probleemzones waarna de verschillende scheidingen in het haar worden gezet, en er alleen wordt geknipt als dat nodig is. Het haar wordt regelmatig geschud tijdens het knippen om het beter te laten vallen alvorens verder te gaan.
 13. Diametrix Haircut
  Deze techniek is door Christo Curlisto bedacht om het natuurlijke volume, de krul en de glans van krullend haar te vergroten. De Diametrix-snijtechniek is een gepatenteerde snijtechniek die uit drie fasen bestaat:
  Fase I: Texturiseren – Het haar in 12 gelijke delen verdelen. Dit voorkomt dat krullen zich op elkaar stapelen en een piramide-achtige vorm krijgen.
  Fase II: Diagonale hoeksnede – De snit bevordert het volume en de body van het wortelgebied en de kruin.
  Fase III: “Versus” gezicht kadersnit – Deze snit levert natuurlijk ogende krullen die op vele manieren gestyled kunnen worden. Het voordeel ten opzichte van de DevaCut-methode is dat het niet zoveel tijd of moeite zou moeten kosten om de gewenste look te behouden.
 14. The Mona Haircut
  Ontwikkeld door Mona Baltazar, een krullende haarstylist uit New York, geboren op de Filipijnen. De Mona cut is bedoeld om de beweging en textuur van het haar te verbeteren. Het omvat wassen, stylen, drogen en verfijnen. De snit kan worden aangepast op persoonlijke wensen.

Wat zijn mijn krultype, haardikte en dichtheid?

De buitenste laag van het haar, de cuticula, bepaalt de porositeit van het haar en hoe goed het kleur en vocht vasthoudt. Krullend haar kan een hoge of lage porositeit hebben, ongeacht de textuur. Als krullende lokken dof en warrig zijn geworden, probeer dan de lokken te behandelen met een eiwitbehandeling. Dit is om vuil, viezigheid en dode cellen op te vangen voordat ze de haarlokken binnendringen. Daardoor wordt kleurvervaging en uitdroging voorkomen.

Wil je checken hoe poreus jouw haar is? Je kunt dit testen door een paar losse, gewassen haren te pakken en deze in een glas water te leggen. Als je haar naar de bodem zakt, is het hoog poreus (het neemt snel water op en zinkt daardoor). Als je haar blijft drijven, is het laag poreus, en als je haar in het midden van het glas blijft hangen, is het normaal poreus.
Een nog snellere manier om te bepalen hoe poreus jouw haar is: denk na over hoe lang het duurt voordat je haar droog is. Als je haar lang nat blijft, betekent dit meestal dat het haar laag poreus is. Is jouw haar razendsnel droog? Dikke kans dat je hoog poreus haar hebt.

Naast de porositeit, zijn bepaling van het krultype, de dichtheid van het haar en de haardikte van belang om de beste behandeling te kiezen. Hieronder leggen we uit wat deze termen inhouden en hoe je achter jouw haar eigenschappen komt.

Krultypes

Krullend haar kan worden onderverdeeld in verschillende krultypen: wavy, curly en coily – ook wel golvend, krullend en kroes genoemd. Deze afbeelding laat zien welke krultypen er zijn. In welke herken jij je haar?

De verschillende krultypen van 2a tot 4c
Alle haartypes worden ingedeeld in nummers van 1 tot en met 4. Nummer 1 is steil haar, dus die laten we buiten beschouwing. De nummers 2, 3 en 4 geven je krultype aan: 2 staat voor wavy, 3 voor curly en 4 voor coily. Je kunt ook een combinatie van twee krultypes hebben die dicht bij elkaar liggen. De letters a, b en c geven aan hoe strak de krullen zijn opgerold; de breedte van de krul.

Is jouw krultype wavy, curly of coily?

Krultypes

Hoe breed is je krul: a, b of c?

De subcategorieën van a tot en met c zijn dus gebaseerd op de wijdte of diameter van je golf, krul of afro patroon. a is wijder, b medium en c is de kleinste van de drie.

Weet wel: als je haar beschadigd is, kan het lastig zijn om je echte krultype te bepalen. Bijvoorbeeld doordat je producten met siliconen en sulfaten erin hebt gebruikt, of als het is geblondeerd of een stijltang is gebruikt. Daarom kun je nadat je jouw haar verzorging hebt geoptimaliseerd het beste opnieuw het krultype bepalen. Je echte en gezondere krullen zijn tegen die tijd tevoorschijn gekomen, waardoor je beter kunt beoordelen of je een wavy, curly of coily haartype hebt.

Krulstructuren wat uitgebreider beschreven
Het type krul bepaalt de behandeling. Een type 2 krul heeft bijvoorbeeld een andere structuur en daarmee een andere verzorging nodig dan een type 4 krul. We onderscheiden de volgende krul types:

2a: Lichte “S”-golven in het haar. Het haar ligt dicht tegen het hoofd en krullen veren niet op. Dit is vaak fijn en dun haar en is makkelijk te stylen. Het kan eenvoudig steil of krullend gemaakt worden.

2b: Iets meer “S”-golven in het haar dan bij type 2a. Ook dit type ligt dicht tegen het hoofd en veert niet op. Dit haartype is wat moeilijker te stylen dan 2a en heeft de neiging te pluizen (frizz).

2c: Dit haar is vaak wat dikker en grover van structuur en heeft meer krullen dan types 2a en 2b. Dit haartype is lastiger te stylen en je zal ook meer last hebben van pluizend haar. Vaak heeft dit haartype een steile onderlaag of juist een meer krullende onderlaag (pijpenkrullen).

3a: Dit type heeft een duidelijk “S”-patroon. Krullen zijn goed gedefinieerd en springen op. Van nature zijn de krullen groot, los en glanzen vaak mooi. De krullen hebben een diameter van stoepkrijt. Over het algemeen is dit haartype eenvoudig steil te maken. De verschijningsvorm is sterk afhankelijk van het klimaat.

3b: Krullen die zeer gedefinieerd, springerig en volumineus zijn. Variërend van opverende ringkrulletjes tot strakke kurkentrekker-krullen. De diameter is ter grootte van een markeerstift. Dit textuurtype is moeilijk steil te maken, maar het kan wel. De krullen glanzen over het algemeen niet heel erg en de structuur kan vrij grof zijn.

3c: Strakke kurkentrekker krulletjes, veel volume en een diameter van een potlood of rietje. De krullen kunnen kinky zijn (zigzag gekruld) of zeer strak gekruld met zeer veel haar opeen gepakt. Over het algemeen is het mogelijk om dit haartype steil te maken, maar het is veel moeilijker dan bij haartypes 3a en 3b. De krullen zijn vaak fijn van structuur.

4a: Deze krullen zijn strak opgerold en hebben een “S” patroon. Het haar is beter gehydrateerd dan 4b-krullen en heeft een duidelijk krulpatroon. De diameter van de spiralen komt dicht bij dat van een haaknaald.

4b: Dit type heeft een “Z”-patroon en minder gedefinieerde krullen. In plaats van rond te krullen of te spiralen buigt dit haar met scherpe hoeken als de letter Z. Dit haartype voelt katoenachtig aan. Dit is zeer kwetsbaar haar, dus wees uiterst voorzichtig als je het styled! Dit haartype kan variëren van fijn en dun tot dradig-grof met zeer veel strengen dicht opeen gepakt. De krullen krimpen tot wel 75% van hun werkelijke lengte.

4c: Dit haartype bestaat uit krulpatronen die erg mooi krullen indien deze goed voorzien worden van moisturizer. Vocht en voeding zijn erg belangrijk. Een curl crème of een curl definer zijn niet nodig omdat deze krul tot 75% in kan krullen tijdens het opdrogen. De structuur van deze krullen kan variëren van fijn, dun en superzacht tot dradig, grof met dicht opeengepakt haar. Deze type krul wordt vaak getwist of gecrunched (vlechten of draaien).

Tenslotte, waarop moet je letten voor een afspraak bij een krullenkapper?

Het is belangrijk om te communiceren met je kapper over wensen en verwachtingen wat betreft het knippen van krullend haar. Een goede kapper zal de juiste techniek kiezen op basis van haartype, textuur en gewenste stijl, zodat de krullen tot hun recht komen. Klik hier voor meer informatie over haar eigenschappen. En hier voor informatie over kleuren en verzorging. Veel krullenkappers zijn wel prijzig, hou daar rekening mee. Soms wordt je haar namelijk krul voor krul geknipt. De kapper neemt de tijd voor je krullen en je bent dus niet binnen tien minuten weer buiten. Luister ook goed naar het haarverzorging advies van je kapper en doe er je voordeel mee! Dat kan echt het verschil maken..