Kleuren en verzorging

Kleur methoden

Op deze pagina vind je wat meer informatie over kleuren en verzorging. Er zijn verschillende technieken om kleurresultaten te bereiken, zoals subtiele highlights, gedurfde kleurblokken of een natuurlijke balayage:

 1. Highlights en Lowlights
  Highlights en lowlights zijn technieken waarbij delen van het haar lichter (highlights) of donkerder (lowlights) worden gemaakt dan de natuurlijke haarkleur. Er worden folies gebruikt om strengen haar te isoleren en gericht kleur aan te brengen. Dit creëert diepte en dimensie in het kapsel.
 2. Balayage
  Balayage is een populaire techniek waarbij de kapper met de hand kleur aanbrengt, meestal in een vloeiende beweging. Hierdoor ontstaat een natuurlijk ogende, zonovergoten kleur die minder onderhoud vereist dan sommige andere technieken. Het resultaat is subtiel en geeft een mooie overgang tussen de gekleurde en natuurlijke delen van het haar.
 3. Ombre
  Ombre is een kleurtechniek waarbij de kleur geleidelijk van donker naar licht verloopt, meestal van de wortels naar de punten. Het creëert een trendy, vervaagd effect en vereist minder frequente bijwerkingen omdat de kleur geleidelijk overgaat.
 4. Sombre
  Sombre is een zachtere versie van ombre, waarbij de kleurovergang subtieler en natuurlijker is. Het resultaat is een meer verfijnde look met minder contrast tussen de donkere en lichte delen.
 5. Haarverftechnieken
  Dan zijn er nog verschillende haarverftechnieken, waaronder de traditionele all-over haarkleuring om de volledige haarkleur te veranderen. Ook worden technieken toegepast zoals babylights (zeer fijne highlights die een zachte en subtiele uitstraling geven) en dip-dye (waarbij alleen de punten van het haar worden gekleurd).
 6. Kleurblokken en Pastelkleuren
  Voor een gedurfder statement worden kleurblokken en pastelkleuren toegepast. Hierbij wordt het haar in verschillende delen verdeeld en elk deel wordt gekleurd met levendige tinten. Dit kan variëren van bijvoorbeeld pastel roze tot helder blauw.

Verzorging; Shampoo, Conditioner en Styler

Als het haar vies is en aangekoekt door een ophoping van zware producten of teveel uitgerekt, is het raadzaam om te beginnen bij de basis, een shampoosessie. Liefst met een vochtinbrengende shampoo zonder sulfaten, omdat die iets milder zijn voor het haar. En een niet-sulfaat shampoo werkt meestal net zo goed als een sulfaat shampoo. De shampoo moet royaal worden aangebracht tot op de wortel van het haar en grondig worden uitgespoeld.

Breng daarna een conditioner of deep conditioner aan na uitspoelen van de shampoo. Een deep conditioner kan het haar nog iets meer hydrateren. Als de het haar niet te droog is, werkt een standaard conditioner ook prima. De conditioner moet overal worden aangebracht, vooral bij de punten. Laat een paar minuten inwerken alvorens uit te spoelen.

De volgende stap is dan het stylen van het kapsel. Een voorbeeld is de wash-and-go stijl. Breng vochtinbrengende crème, gel of styler aan en laat het haar vervolgens drogen. Er is een scala aan styling technieken. Of het nu gaat om het creëren van strakke, gepolijste kapsels of het benadrukken van natuurlijke textuur, dit zijn enkele veelvoorkomende styling technieken:

 1. Föhnen en stylen met borstels
  Een van de basistechnieken is het föhnen en stylen met borstels. Door gebruik te maken van verschillende borstelmaten en -typen, kan volume worden toegevoegd, krullen worden gedefinieerd of het haar juist steil worden gemaakt. Deze techniek helpt ook bij het creëren van een gladde afwerking en het verminderen van pluis.
 2. Krultang en stijltang
  Voor het definiëren van krullen of het creëren van glad, steil haar, wordt gebruik gemaakt van krultangen en stijltangen. Deze tools bieden de mogelijkheid om het haar op verschillende manieren te stylen, afhankelijk van de gewenste look.
 3. Updo’s en vlechten
  Voor speciale gelegenheden of gewoon voor een verfijnde look, zijn er updo’s en vlechten. Dit omvat het creëren van meer complexe kapsels zoals vlechten, chignons, knotjes en andere opgestoken stijlen.
 4. Haar accessoires en finishing touches
  Spelden, clips, haarbanden en haarsprays, geven het kapsel een finishing touch. Deze accessoires worden gebruikt om een look te verfraaien of om bepaalde delen van het haar op zijn plaats te houden.
 5. Langdurige stylingsmethoden
  Het haar kan blijvend worden behandeld door middel van permanenten of keratine behandelingen. Deze methoden helpen bij het behouden van specifieke stijlen gedurende een langere periode.
 6. Natuurlijke golven benadrukken
  Voor mensen met natuurlijke golven of krullen is het benadrukken van deze textuur een belangrijk aspect van het stylen. Er zijn specifieke snij- en styling technieken om de natuurlijke beweging van het haar te verbeteren en te definiëren.

Waar dienen de Curly Girl producten voor?

Shampoo: Een Curly Girl shampoo bevat geen schadelijke ingrediënten en wast vervuilende productresten uit je haar. De meesten curlies wassen om de 5-8 dagen hun haar, sommigen gebruiken alleen reinigende conditioner (‘co wash’) maar dit is per persoon verschillend.
Conditioner: Wordt na de shampoo gebruikt om het haar te voeden. Je kunt de conditioner even laten intrekken en uitspoelen of door je haar kammen onder de douche en zo laten.
Deep-conditioner / Masker: Na een shampoo-wasdag kun je een ‘deepco’ doen: dat wil zeggen een intensief voedend masker. Hierdoor is het haar na de wasdag extra gevoed want shampoo hakt er altijd in.
Leave-in conditioner: Voedt en beschermt de haren voordat je styling producten gaat aanbrengen.
Curl cream of Curl activator: Doe je in je haren na de leave-in, om de krullen te laten vormen.
Gel of Mousse: Uiteindelijk kun je gel en mousse gebruiken om de krullen te ‘sealen’, oftewel een extra beschermlaagje geven waardoor ze langer in model blijven. Of je gel of mousse moet gebruiken is een kwestie van experimenteren. Een gel kan het haar wat minder uitdrogen en meer ‘hold’ geven, waardoor krullen minder uitzakken.

Begrippenlijst

Wat betekent het ook alweer? Hieronder een aantal veel gebruikte termen uit de Curly Girl en kappers wereld:

Build up – product resten die op de hoofdhuid blijven plakken waardoor je weet dat je het haar moet wassen.
Cast – de harde laag die gel maakt op het haar (‘harde krullen’).
Clarify (shampoo) – een speciale shampoo waarmee haar en hoofdhuid goed schoon worden.
CG Methode – Curly Girl Methode.
DeepCo – Een deep conditioner, chique woord voor een haarmasker.
Denman Brush – een borstel om ook definitie in je krullen te brengen.
Dirty DeepCo – een deepco op ‘vies’ haar, dus masker voor shampoo en conditioner doen in plaats van andersom.
Fingercoilen – een techniek om definitie aan krullen te geven.
Fluff – het haar helemaal los schudden als het droog is om meer volume te creëren.
SOTC – Scrunch Out The Crunch, het ‘harde’ uit de gel knijpen als haar helemaal droog is.


Wil je meer weten? Klik hier voor meer informatie over haar eigenschappen. En hier voor informatie over krullen. Maar je kunt natuurlijk ook langskomen of mailen voor een professioneel advies, gebaseerd op vele jaren ervaring!