Haar eigenschappen

De poreusheid (of porositeit) en elasticiteit van het haar zijn ook van belang om te bepalen welke Curly Girl producten en styling het best werken. Bij een disbalans kun je bijvoorbeeld last hebben van droog of breekbaar haar. En daar kan je natuurlijk wat aan doen.

  • Poreusheid gaat over de mate waarin het haar vocht en producten opneemt en vasthoudt. Dit meet je bijvoorbeeld aan hoelang het duurt voordat je haar droog is na het douchen: gaat dit snel of langzaam? Snel droog betekent meestal hoog poreus haar.
  • Elasticiteit meet je door je krul uit te trekken en te bepalen hoe snel de krul terug veert. Snel terug veren betekent elastisch haar. Veert de krul niet of niet snel terug, dan kan dat een teken zijn van gebrek aan hydratatie.

Poreusheid

Vaak last van droog en pluizig haar? Het zou zomaar kunnen dat je te maken hebt met poreus haar. De poreusheid wordt bepaald door de haar schubbenlaag, de buitenste beschermende laag van de haarschacht. Die cuticula bestaat uit overlappende schubben van een eiwit dat keratine wordt genoemd en de manier waarop deze schubben zijn geplaatst, bepaalt de poreusheid van het haar.
De poreusheid wordt grotendeels bepaald door de genen. Overmatige hittestyling of chemische behandelingen kunnen echter de beschermde laag van het haar (de cuticula) aantasten. Wanneer de keratine beschadigd raakt, sluiten de haarschubben niet meer goed. Zo wordt het haar veel gevoeliger voor schade van buitenaf. Haarproducten met agressieve ingrediënten, zoals sulfaten, of te vaak met shampoo wassen kunnen het haar dus poreuzer maken dan het anders zou zijn. Vandaar die Curly Girl producten..

Er zijn drie categorieën poreusheid: laag, normaal en hoog. Haar met een hoge poreusheid is heel dorstig en neemt razendsnel vocht op. Maar niet voor lang. Omdat dit hoog poreus haar vaak beschadigd is, blijven de haarschubben open staan, en blijft het haar niet lang gehydrateerd. Resultaat: droge lokken. Laag poreus haar is juist helemaal niet dorstig en kan vocht goed vasthouden. De haarschubben van dit type haar staan juist dicht op elkaar.

Lage poreusheid
Blijft jouw haar na het wassen lang nat? Dan is de kans groot dat je haar een lage poreusheid heeft. Dit type haar heeft namelijk een schubbenlaag met plat liggende, overlappende schubben. Dit reflecteert licht, waardoor het haar er meestal glanzend uitziet. Maar hierdoor blijft vocht ook eerst op het haar liggen, voordat het geabsorbeerd wordt.

Normale (medium) poreusheid
Is jouw haar heel makkelijk te verzorgen? Dan heb je waarschijnlijk haar met een normale poreusheid. Hierbij is de schubbenlaag losser, waardoor de goede hoeveelheid vocht erin en eruit gaat. Dit haar glanst ook, maar minder dan haar met een lage porositeit. Het neemt haarproducten goed op, wordt niet snel vet of extreem droog. Haar met een normale poreusheid heeft het minste onderhoud nodig.

Hoge poreusheid (je hebt dan poreus haar)
Is jouw haar supersnel droog na het wassen? Dan heeft jouw haar waarschijnlijk een hoge poreusheid. Hierbij staan de haarschubben omhoog, waardoor het haar snel vocht kan opnemen maar dat niet vasthoudt. Hierdoor ziet je haar er meestal dof uit en raakt het snel in de klit.

Doe de poreusheid test!

Zweeftest: Wil je checken hoe poreus jouw haar is? Je kunt dit testen door een paar losse, gewassen haren (alleen met shampoo gewassen, zonder conditioner) te pakken en deze in een glas water te leggen. Als je haar binnen vijf minuten naar de bodem zakt, is het hoog poreus (het neemt snel water op en zinkt daardoor). Als je haar blijft drijven, is het laag poreus, haarschubben zitten dicht op elkaar, waardoor het moeilijk kan zijn meer vocht in je haar te krijgen om het beter te hydrateren. En als je haar in het midden van het glas blijft hangen, is het normaal poreus.

Droogtest: Hoe lang duurt het voordat je haar droog is? Als je haar lang nat blijft, betekent dit meestal dat het haar laag poreus is. Is je haar razendsnel droog? Dikke kans dat je hoog poreus haar hebt:
– haar met een hoge poreusheid is binnen 2 uur droog;
– haar met een normale poreusheid is binnen 4 tot 6 uur droog;
– haar met een lage poreusheid doet er meer dan 8 uur over om te drogen.

Sliptest: Houd een enkele haarlok in één hand. Gebruik je duim en wijsvinger van je andere hand, knijp in de haarstreng en schuif je vingers langzaam omhoog naar de hoofdhuid. Als je haarstreng ruw of hobbelig aanvoelt, heb je haar met een hoge poreusheid. Een beetje weerstand (maar geen bobbels) betekent dat je gemiddeld poreus haar hebt. Als je haarstreng glad aanvoelt, heb je haar met een lage poreusheid.

Wat betekent poreusheid voor je haarverzorging?

De poreusheid en op basis daarvan, het kiezen van de juiste producten, kan een groot verschil maken voor uiterlijk en gezondheid van het haar. Zelfs je gezondheid en wat je eet, spelen een rol bij het behouden van gezond haar. En ook gezond haar moet worden bijgehouden.

De beste verzorging voor LAGE poreusheid
Laag poreus haar heeft een cuticula met dicht opeengepakte schubben. De schubben liggen plat, wat een gezonde glans geeft. Omdat dit haar een dichte beschermende barrière heeft, kan het moeilijk zijn om te kleuren en langer duren om te drogen. Het is ook meer vatbaar voor productophoping, waardoor je haar er slungelig en dof uit kan zien.

  1. Kies altijd voor lichtgewicht shampoos die niet leiden tot ophoping, met een lichtgewicht formule hebben en het haar niet verzwaart, waardoor het haar er gezonder en voller uitziet.
  2. Vermijd haaroliën die bovenop het haar blijven zitten.
  3. Nadat je onder de douche conditioner op je haar hebt aangebracht, doe je een douchemuts op. De warmte van de douche zal de conditioner helpen om in je cuticula te dringen en de haren te voeden.

De beste verzorging voor NORMALE poreusheid
Normaal poreus haar heeft een gezonde vochtbalans. Je haar is gemakkelijk te stylen en de meeste haarverzorging producten zullen voor jou werken. Zorg ervoor dat je gezonde haarverzorging gewoonten volgt om schade aan de cuticula te voorkomen, wat kan leiden tot hoog poreus haar.
Vermijd het gebruik van producten met veel eiwitten in je dagelijkse haarverzorging regime. Je haar heeft het niet nodig! Als je te veel proteïne gebruikt op normaal poreus haar, kan het haar zelfs droog en stroachtig worden.

De beste verzorging voor HOGE poreusheid
Haar met hoge poreusheid heeft haarschubben die meer open zijn. Vocht komt snel in je haar, maar je haar houdt het vocht niet goed vast. Het droogt snel, maar is vatbaarder voor kroezen. Het kan daardoor soms droog en stug aanvoelen en heeft extra vocht en eiwitten nodig om het gevoed en gezond te houden.
Heb je poreus haar? Je kunt je poreuze haar een handje helpen door het goed te verzorgen:

  1. Gebruik een sulfaat-vrije shampoo. Dit schuimmiddel in je shampoo kan namelijk de natuurlijke vetten en oliën uit je haar verwijderen, wat er weer voor kan zorgen dat je hoofdhuid geïrriteerd raakt en je haar droger wordt.
  2. Spoel je haar na met koud water, want door de kou sluiten de haarschubben. Op die manier help je de haarschubben een handje om vocht beter vast te houden.
  3. Gebruik een diepe conditioner of haarcrème die beschadigd haar revitaliseert en versterkt, met een voedend complex van keratine (dezelfde proteïne waaruit je haar is gemaakt) en Aloë Vera voor sterker, gezonder uitziend haar.
  4. Gebruik een leave-in conditioner of haarcrème die extra vocht aan je haar toevoegt. Een echte must als het gaat om poreus haar verzorging! Dit product zorgt ervoor dat je haar na het wassen een beschermend laagje krijgt dat helpt om vocht vast te houden. Ga voor producten die je haar herstellen, maar niet verzwaren. Een haarcrème vol met proteïne waardoor je beschadigde lokken worden gevoed en herstelt. Liefst één die snel in trekt, en dus niet uitgespoeld hoeft te worden en beschermt jouw lokken de hele dag.
  5. Gebruik een hittebeschermer bij het stylen van je haar om teveel schade aan de cuticula te voorkomen. Probeer de hitte van de föhn, stijltang en krultang zoveel mogelijk te vermijden.

Elasticiteit

De elasticiteit van je haar is een belangrijke factor bij de juiste verzorging van je krullen en het kiezen van passende haarproducten. Je haar elasticiteit bepaalt namelijk of je producten met of zonder proteïne moet gebruiken.
Elasticiteit geeft een indicatie van de gezondheid van je krullen. Het is het vermogen van het haar om te rekken en weer terug te gaan naar de originele vorm. De binnenkant van een haarstreng is opgebouwd uit verschillende elementen, die samen zorgen voor de mate van elasticiteit. Daarnaast zorgt de diameter van een haarstreng ook voor meer of minder elasticiteit. Haren zijn opgebouwd uit proteïne en vocht, en de balans hiertussen bepaalt de elasticiteit van jouw haar. Zo’n 95% bestaat uit proteïne, ook wel keratine genoemd, wat helpt bij het behouden van de elasticiteit van je haar, het structuur geeft en sterk maakt.
Bij een disbalans – een lage elasticiteit genoemd – kan je haar breekbaar, stug, droog en/of pluizig zijn. En dat willen we natuurlijk niet! Een hoge elasticiteit geeft het juist haar body, bounce en zorgt voor krulvorming. Daarnaast zorgt het ervoor dat je krullen terug blijven komen en dus niet breken.

Wat is van invloed op de elasticiteit?
Er zijn verschillende zaken van invloed op de elasticiteit van je haar. Denk aan warmte van een stijltang of föhn, je haar te heet wassen, of UV-blootstelling. Bescherm je haar dus altijd tegen de zon, ook als het niet midden zomer is. Chemische processen, zoals verven, permanent of relaxen komen de elasticiteit ook niet ten goede, net als te vaak blootstellen aan water.
Al het bovenstaande vermijden is misschien niet helemaal realistisch, maar als je er een beetje op let helpt dat ook al. Ga daarnaast altijd voorzichtig met je haar om, laat je punten geregeld knippen, en gebruik een deep conditioner.

De elasticiteit test

De elasticiteit van je haar meet je door een krul uit te rekken en te kijken hoe snel de krul terug veert. Veert de krul niet – of niet snel – terug, dan is dat een teken van te weinig vocht. Een specifiekere test gaat als volgt:

Neem een losse haar en was deze met afwasmiddel.
Pak een liniaal en neem de haar tussen duim en wijsvinger. Zorg ervoor dat er een afstand van 4 cm tussen je twee vingers zit.
Trek de haar uit elkaar en bekijk hoe ver dat lukt:

– Gezond haar rekt uit tot 5 cm en veert dan weer terug;
– Haar met een tekort aan vocht laat zich bijna niet uitrekken;
– Haar met een tekort aan proteïne rekt gemakkelijk uit en veert niet of nauwelijks terug.

Onthoud wel dat deze test slechts een indicatie is. Elke haar op je hoofd is anders, en de elasticiteit van je haar kan ook veranderen. Daarom is het verstandig deze test vaker te doen.

Wat te doen bij een lage, normale of hoge elasticiteit

Lage haar elasticiteit:
Het haar rekt niet mee. Bij een lage elasticiteit is er een disbalans tussen vocht en proteïne, die je weer moet aanvullen. Het haar bevat te veel proteïne, waardoor het stro-achtig aanvoelt en snel breekt. Verwijder alle proteïne door je haren met een CG-vriendelijke shampoo te wassen, en vermijd proteïne totdat je haar weer in balans is. Gebruik producten op waterbasis, leave- in conditioners en deep conditioners. Bescherm je krullen tijdens het slapen met een zijden of satijnen bonet en kussensloop. En stop zeker met dingen die schade aan je haar veroorzaken, zoals het föhnen, stijlen en verven.

Normale haar elasticiteit:
Het haar rekt een beetje mee, maar springt ook weer goed terug in de oorspronkelijke krul. De balans tussen proteïne en vocht is goed. Blijf je haar observeren om er zeker van te zijn dat deze niet verslechtert, en kies qua haarproducten voor een balans tussen proteïne en vocht.
Hoge haar elasticiteit:
Het haar rekt te veel mee en veert niet goed terug. Het bevat te weinig proteïne en te veel vocht. Hierdoor voelt het droog en futloos aan, en is het pluizig. Gebruik het liefst producten waar proteïne in zit.

Hoge haar elasticiteit:
Het haar rekt te veel mee en veert niet goed terug. Het bevat te weinig proteïne en te veel vocht. Hierdoor voelt het droog en futloos aan, en is het pluizig. Gebruik het liefst producten waar proteïne in zit.

Haardikte

Je komt achter de haardikte door één losse haar tegen het licht te houden. Er wordt dus gekeken naar de dikte van een individuele haar. Je kunt fijn, medium, of grof haar hebben. De dikte van je haar hoeft echter niets te maken te hebben met je krulpatroon.

  1. Is de haar nauwelijks zichtbaar? Dan heb je fijn haar.
  2. Is de haar duidelijk zichtbaar? Dan heb je grof haar.
  3. Zit het er tussenin? Dan heb je medium haar.

Een andere manier om de dikte van je haar te bepalen, is door één losse haar tussen je vingers te houden. Voel je de haar bijna niet? Dan heb je fijn haar. Voel je de haar goed? Dan heb je grof haar. Als het er tussenin zit, heb je medium haar.

Dichtheid van het haar

Met de dichtheid van het haar wordt de hoeveelheid haren op je hoofd bedoeld, ook wel de densiteit genoemd. Zo kun je dun, medium of dik haar hebben. Je bepaalt je haar intensiteit door dicht bij je hoofd een pluk haar te pakken, en je hoofdhuid te bekijken:

  1. Als je je hoofdhuid heel goed kunt zien, heb je dun haar.
  2. Als je een beetje hoofdhuid kunt zien, heb je medium haar.
  3. Als je bijna geen hoofdhuid kunt zien, heb je dik haar.

Aan de slag met jouw haar kenmerken

Als je je haar eigenschappen weet, ken je jouw haar en krullen een stuk beter én ben je weer een stap dichterbij de krullen van je dromen! Op basis van je krultype, dichtheid, dikte, poreusheid en elasticiteit van je haar, kun je namelijk bepalen welke producten daar het beste bij passen. Afhankelijk van krul- en haartype gebruik je lichtere of juist zwaardere producten. En blijf eventueel experimenteren met producten en stappen tot je een routine hebt gevonden waar jij en jouw krullen blij van worden.

Helaas bestaat een kant-en-klaar advies niet, aangezien ieder haar anders is. Het beste advies blijft: leer je haar goed kennen, probeer diverse haarproducten uit en kom er op die manier achter wat voor jou werkt. Kijk goed wat er met je haar gebeurt nadat je een product hebt aangebracht of gebruikt: is je haar meer of minder gaan glanzen? Hoe vormen je krullen zich door het product? Is je haar meer of minder gaan pluizen? Dat zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen.

Nog meer weten? Klik hier voor informatie over krullen. En hier voor informatie over kleuren en verzorging. En daarnaast kun je natuurlijk bij ons langskomen of mailen voor een professioneel advies gebaseerd op vele jaren ervaring!